Nieuwe Blue Zones creëren

5 Blue ZonesBen je al bekend met de blue zones? Dit zijn bepaalde gebieden in de wereld waar mensen bovengemiddeld oud worden. De vijf bestaande zones zijn:

  • Ikaria, Grieks eiland
  • Loma Linda, Californië
  • Sardinië, Italiaans eiland
  • Okinawa in Japan
  • Nicoya in Costa Rica

Deze zones hebben meerdere overeenkomsten die onderzocht zijn op hun effect op ouder worden. Wat hierbij opvalt is dat in alle regio’s men een sterk social en familie band heeft, waardoor mensen altijd geholpen worden en plezier met elkaar beleven. Natuurlijk wordt er gezond gegeten en gevarieerd. Ook blijft men tot op late leeftijd actief en heeft men op late leeftijd nog steeds toegevoegde waarde voor de gemeenschap.

Eigen blue zone creëren

Als je de diverse signalen rondom ouder worden verder bestudeerd, heeft het er alle schijn van dat je een blue zone kunt creëren. En in principe kan dat ook. Maar waar je rekening mee moet houden is dat de situatie voor een een gezond leven al eeuwen bestaat in de betreffende blue zones. Zodoende wordt ook genetisch al bepaalde factoren meegegeven aan kinderen die daar geboren worden.

Echter nog geen reden om niet een eigen blue zone te realiseren. Op internet zijn er diverse organisaties te vinden die hierbij helpen. In Noord-Nederland heeft men ook deze ambitieuze plannen. Meer hierover kun je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *